HOME
Voor meer informatie kun je mailen naar:
info@toscaneonline.nl

Ons doel is om in de beperkte tijd die wij hebben een nieuw dak op het middelgrote huis te plaatsen. De dakplaten en de kastanjehouten balken heeft mijn vader al besteld. Wij hebben ruimschoots van te voren geinformeerd hoe lang de levertijd was zodat wij niet voor niets naar Italie zouden afreizen. Alles ligt opgeslagen bij de houthandel en het is een kwestie van bellen en zij komen het materiaal brengen. Nu heeft Ron wel het één en ander aan dakervaring opgedaan in Nederland maar een huis van 200 jaar oud, opgebouwd uit natuursteen en half op een berg gebouwd is natuurlijk even een ander verhaal. De meeste tijd is dan ook gaan zitten in het passen en meten, waterpas maken van de muren en het inpassen van de nieuwe kastanjehouten balken. Tevens zijn er een aantal originele steunbalken blijven zitten maar deze moesten natuurlijk wel afgeschuurd worden en opnieuw in de beits gezet worden. Ook een hele klus kan ik vertellen. Uiteindelijk zijn er muurankers bevestigd in de muur en aan de houten balken om het huis meer steun te geven. Het is in dit gebied verplicht maatregelen te treffen om je huis overeind te houden als er een aardbeving komt, of dat je in ieder geval genoeg tijd hebt om je huis te verlaten zonder dat meteen het dak naar beneden komt bij een aardbeving.

Het passen en meten om alles waterpas te krijgen heeft veel tijd gekost.

Gezien de temperatuur wilde de werkzaamheden niet echt vlotten. Het was tegen de 40 graden en de mannen stonden om 6.00 uur op om de zon een beetje te ontlopen. Om 12.00 uur moesten de werkzaamheden echt gestaakt worden vanwege de hitte en om 16.00 uur werden de werkzaamheden weer hervat.

Eindelijk is het dakgeraamte klaar om met de dakplaten te beginnen. Alle bestaande kastanjehouten balken zijn geschuurd en gebeitst, de nieuwe balken zitten waterpas in het huis, de muurankers zijn bevestigd en de zijkanten van de muren zijn tevens waterpas gemaakt met een cementlaag zodat de dakplaten strak op het huis komen te liggen.

Wij hebben gekozen voor dakpanelen waar de isolatie al tussen zit. Gezien de onderkant van het dak ook meteen het plafond wordt waar je vanuit de huiskamer tegenaan kijkt hebben wij aan de onderkant van de panelen groeven in het hout laten maken. De platen zullen straks gebeits worden met kastanjebeits zodat zij net zo'n warme kleur als de kastanjehouten balken krijgen.

De dakfolie heeft Ron uit Nederland meegenomen. De Italianen hebben een totaal andere manier van niet alleen bouwen, maar ook van daken maken. Zij zetten de pannen bijvoorbeeld vast met cement en gebruiken geen tengels en panlatten. Dakfolie zijn wij in onze omgeving niet tegengegkomen. De tengels en de panlatten hebben wij gekocht bij de houthandel in Italie waar ook de kastanjehouten balken gekocht zijn. Het huis wordt dus net als ik een mengelmoes tussen Italiaans en Nederlands materiaal. Ik als kantoorklerk had binnen een uur de blaren in mijn handen staan van het vastspijkeren van de tengels en de panlatten wat na 3 weken uiteindelijk resulteerde in echte werkhanden.

Ondertussen zijn door onze bouwmaterialen man "Mario"de dakpannen geleverd. Natuurlijk moesten wij steeds gebruik maken van de tractor om alle spullen op ons bouwterrein te krijgen gezien de auto het dorp niet in kan vanwege de te smalle straatjes. Nu kan ik op deze website natuurlijk een ideale weergave geven van onze vooruitgangen maar er gaat natuurlijk regelmatig het één en ander mis. De tractor begeeft het bijvoorbeeld op een zeer cruciaal moment. Alle dakplaten en later alle dakpannen moeten met het handje naar beneden gebracht worden wat toch snel zo'n 500 meter lopen is. Dit geldt natuurlijk ook voor de rest van de materialen als bijv. zand en cementzakken. En naar beneden bedoel ik ook écht naar beneden want je verblijft in de bergen. Vervelend van naar beneden is dat je ook weer omhoog moet en ik heb mij regelmatig afgevraagd wat nu zwaarder is.

De tractor die wij gebruiken om materiaal te vervoeren in de smalle straatjes. Het smalste straatje is 1.50 m.

Volgende misser is dat wij aan "Mario"het aantal vierkante meters hebben doorgegeven om de aantallen dakpannen te berekenen die wij nodig zouden hebben voor ons dak. Er werden keurig 3 pallets pannen afgeleverd die weer met het handje naar beneden gebracht moesten worden. Eenmaal bezig met het opzetten van de pannen  (wat ook niet echt soepel verliep en veel meer tijd koste dan verwacht) bleek dat er net genoeg pannen waren voor een half dak. Mario was natuurlijk nergens bereikbaar maar gelukkig kon zijn vrouw ons uiteindelijk melden dat Mario de volgende ochtend om 7.00 uur nog een palletje of 4 met dakpannen kwam brengen. En gelukkig kwam Mario ook anders hadden wij richting Nederland moeten gaan en een huis zonder pannen achter moeten laten. Tenslotte zaten wij al aan het eind van onze werkvakantie.

De dakplaten zitten op het dak en nu nog naar Fivizzano om de dakgoten te laten maken. Er is in Fivizzano een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van dakgoten, met name van koper. Wij nemen de koperen dakgoten en wij krijgen het advies nog een soort raster te plaatsen om te voorkomen dat de vogels tussen ons dak gaan nestelen. Nu hadden we deze maatregel al getroffen tussen de dakpannen maar dat is kennelijk niet afdoende. Alle maten zijn doorgegeven en wij kunnen de volgende dag de dakgoten en restmateriaal afhalen en de goten en rasters plaatsen.
 

Alle credits naar Ron en mijn vader die keihard gewerkt hebben om ons doel te realiseren. Het dak zit op het huis en het ziet er geweldig mooi uit. Zowel binnen als buiten. Voorlopig zullen we even een rustperiode inbouwen en plannen gaan maken voor ons volgende doel "het dak van het kastanjehuisje". Gelukkig is dit een veel kleiner huisje en met de ervaring die nu opgedaan is zal dit ook sneller gaan. Het middelgrote huis is nu bijna klaar voor afwerking. De vloer van de benedenetage is gestort, alle leidingen (water electra en beerput) liggen in het huis, de nieuwe vloerbalken zitten in het huis en nu een nieuw dak. Terug kijkend op de afgelopen periode kan ik alleen maar zeggen "Wij zijn moe maar voldaan".

De benedenetage van het middelgrote huis. Dit is vanaf de voorkant niet zichtbaar omdat het tegen een berg aan gebouwd is.