HOME
Voor meer informatie kun je mailen naar:
info@toscaneonline.nl
Wij zijn weer met een volle auto materiaal en gereedschap vertrokken richting Verzano. Ons doel de aankomende tijd is om het dak van het kastanjehuisje te plaatsen en nog wat kleine maar wel zeer nodige dingen te doen. Onze focus ligt in ieder geval op het kastanjehuisje. Het  oude dak van het middelgrote huis is ondertussen verwijderd en heeft Ron met mijn vader een nieuw dak op het huis geplaatst. Veel werk maar met een schitterend resultaat. Het dak van het kastanjehuisje was al verwijderd en werd achtergelaten met een afdekzeil. Tevens is het kastanjehuisje in onze vorige werkvakanties al verhoogd zodat er een 2e verdieping in kan komen, zijn de bestaande kastanjehouten balken al afgeschuurd en zijn alle leidingen (gas,water, electriciteit en septictank) al aangelegd.

Zowel het middelgrote huis als het kastanje huisje met de oude daken.

Het middelgrote huis met het nieuwe dak en het kastanjehuisje met afdekzeil.

Gezien de temperaturen weer subtropisch waren stonden de mannen 's-morgens om 6.00 uur al op om aan het werk te gaan. De panelen en houten balken voor het dak waren al besteld door mijn vader dus dat is een kwestie van ophalen bij de houthandel. Allereerst moest natuurlijk het voorbereidende werk gedaan worden en dat is onder andere de steiger plaatsen, het repareren van de scheuren in de bestaande balken (deze waren al afgeschuurd de vorige keer) en het beitsen van de bestaande houten balken. Daarna moesten de zijkanten van het huisje waterpas afgevlakt worden met cement en natuursteen om de houten balken te plaatsten en de dak panelen mooi recht te krijgen. Het klinkt allemaal makkelijk maar het is nog een zeer tijdrovend klusje om dit allemaal voor elkaar te krijgen.

Beiden huizen eindelijk met een nieuwe dak!

De nieuwe kastanjehouten balken hebben wij opgehaald tezamen met de bestelde dakpanelen. Een mooi klusje voor mij is het in de beits zetten van de kastanjehouten balken voordat ze op het huisje geplaatst worden. Eindelijk kunnen de nieuwe balken met natuurlijk weer veel passen en meten op het huisje geplaats worden. Passen en meten blijf je toch houden met huisjes uit 1700.

Volgende stap is het vastzetten van de balken en de hoekbalken en dan nogmaals alles weer afvlakken met cement om de dakpanelen mooi recht op de balken te krijgen. De dakpanelen die gebruikt worden zijn dezelfde panelen als de panelen die op het middelgrote huis geplaatst zijn.

Leuke misser was dat er een fout in de berekening van het aantal panelen was gemaakt. Wij kwamen uiteindelijk 3 panelen tekort en de levertijd zou volgens de houthandel 2 weken zijn. Met 2 weken zouden wij qua tijd niet uitkomen dus hebben wij uiteindelijk per koerier de 3 panelen laten overkomen bij de leverancier vandaan. Het kostte een paar centen maar veel keus hadden wij niet. Gelukkig konden de mannen weer snel verder met het dak.

Natuurlijk is over de tengels ook voor dit dak weer folie gebruikt die Ron uit Nederland heeft meegenomen. Panlatten erover en nu kan de regen eindelijk vallen zonder dat er waterschade aangericht wordt binnen het huisje.

Alle dakpannen moesten weer met het handje in de tractor geplaatst worden, met het handje uitgeladen worden en het laatste stukje naar ons project gelopen worden. Dit geldt natuurlijk ook voor de dakpanelen en de zware kastanjehouten balken, zakken cement en zand, etc. En niet te vergeten dat al het materiaal ook nog eens op het dak moest komen. Het blijft een zware klus.

Het dak zit erop! Ook deze klus is weer geklaard. Wij zijn erg tevreden met het resultaat en huisje 2 staat nu ook echt als een huis. Net als het middelgrote huis hebben wij ook hier koperen afwerking en dakgoten gebruikt. Het is hard werken aan ons project en als wij terug kijken naar hetgeen er gebeurd is in betrekkelijk korte tijd zijn wij meer dan dik tevreden.

De kastanje houten balk boven de deur en boven het raam is ook vervangen. Ron en mijn vader hebben hiervoor de oude vloerbalken die nog goed waren uit het middelgrote huis gebruikt. 

De vloer is gestort, water-, gas-, electriciteit-, septictankleidingen zijn aangelegd en septictank is geplaatst, bovenverdieping is hoger gemaakt, klasieke muurankers zijn geplaatst, nieuwe kastanjehouten balken boven ramen en deur geplaatst en een nieuw dak.

Kastanjehuisje bij aankoop

Kastanjehuisje dak verwijderd

Kastanjehuisje in aanbouw