HOME
Er is weer hard gewerkt en er is veel werk verricht.
Wij hebben een aantal dagen electriciteit van de buren gebruikt. Alsnog een fax naar de Enel verstuurd met een electriciteitsaanvraag en binnen een paar dagen was er toch nog een bouwaansluiting. Mijn vader heeft de afgelopen maanden de vloer uitgehakt van 1 huis zodat de vloer gestort kan worden en het huis rondom tot de fundering uitgegraven vanwege een vochtprobleem. Het gehele huis moest met cement en vochtaferend middel worden volgestort, daarna met teer ingesmeerd en er kan nu geen druppeltje vocht meer door. Een behoorlijke klus die niet zichtbaar is omdat het zich onder de grond afspeelt maar wel noodzakelijk voor de toekomst. Voorlopig concentreren wij ons op 2 huizen. Het kastanjehuisje (een klein huisje met 2 verdiepingen) waar de basis al voor gelegd is en deze 3 weken met name het huis met het pleintje ervoor. Dit is een huis met 2 verdiepingen van ongeveer 100m2.


De Italiaanse Enel heeft iets andere
normen dan de Nederlandse energieleveranciers.
Dit is de bouwaansluiting voor onze electriciteit.


Een cementlaag met vochtwerend middel moest gestort worden rondom het huis, vanwege vochtproblemen op de benedenverdieping. Het huis is rondom uitgegraven, op sommige stukken wel tot 2,5 meter diep.

Volgende grote klus "de houten balken in het huis". Kastanjehouten boomstammen in dit geval, die nog goed waren maar waar in ieder geval 1 boomstam vervangen moest worden omdat deze aangetast was door houtworm. Omdat de boomstammen dusdanig krom waren en dit later veel tijd zou kosten met het leggen van een nieuwe houten vloer op de bovenverdieping, hebben wij besloten alle boomstammen te vernieuwen en nieuwe kastanjehouten balken te plaatsen. Een tegenvaller maar uiteindelijk straks weer een meevaller als de houten vloer boven gelegd wordt. Uiteindelijk komt het er op neer dat er nog 4 muren staan met een dak erop. Van hier uit gaan wij de zaak weer opbouwen. Maar wel met een goede nieuwe fundering die nog tot volgende generaties mee zal gaan.


Omdat de huizen aan het einde van het dorp liggen is het niet mogelijk om materiaal te vervoeren met een auto of vrachtwagen. De straatjes zijn nl. te smal. Het materiaal wordt aan het begin van het dorp afgeleverd en mijn vader heeft een tractor aangeschaft om alle materialen door de smalle straatjes naar beneden te vervoeren. Zo ook de kastanjehouten balken die trouwens "niet te tillen" waren.


Een wat slechte kadastrale scan maar om even een beeld te geven waar onze huizen liggen, dit plaatje van het dorp Verzano. De roze gekleurde plotten hiernaast op het plaatje zijn van ons.


Na het verwijderen van de oude boomstammen wordt er bekeken en gemeten waar de nieuwe 6 meter lange kastanje balken geplaatst moeten worden. Op deze plaatsen zullen de muren uitgehakt moeten worden. Omdat de beneden verdieping deels onder de grond ligt en gezien de zwaarte van de balken beslist Ron de gaten door de muur naar buiten te maken zodat de balken vanaf het pleintje boven naar binnen geschoven kunnen worden.


De balken zijn geplaats en liggen uiteindelijk geheel waterpas zodat de houten vloer straks makkelijk gelegd kan worden.


Op het stuk grond beneden (plotnr:515) staat een wijngaard met een aantal fruitbomen.
Om overzicht te krijgen ben ik begonnen met het verwijderen van de druiven en de fruitbomen. Jammer maar het is onmogelijk de druiven te onderhouden als je er niet bent en het begint al aardig op een oerwoud te lijken.


Bij ondertekening bj de notaris lagen de stallen er totaal overwoekerd bij.

Schoongemaakt om overzicht te krijgen

De werkzaamheden zijn vol in gang.

Er komt natuurlijk veel meer bij kijken dan hetgeen ik op deze website kan beschrijven. Er is buiten het plaatsen van de nieuwe balken en het storten van cement rondom het huis ook veel tijd gaan zitten in het opmetselen van muren en dichten van gaten met natuursteen. Het plaatsen van I-balken ter ondersteuning, teer aanbrengen op de cementlaag om het huis en laten we vooral het meetwerk en uithakken van de natuurstenen muren niet vergeten voor het plaatsen van de nieuwe balken wat ontzettend veel tijd heeft gekost. Enfin, de 3 weken zijn voorbij gevlogen en tegen de tijd dat je iets kunt gaan opbouwen moet je weer naar huis. Er is afgesproken dat tijdens onze afwezigheid de gaten die afgegraven zijn rondom het huis weer dichtgemaakt worden, het pleintje opgeruimd wordt, de beerputten die bestelt zijn worden geplaatst in de aangeven gaten die al uitgegraven zijn en er zal iemand komen om wat herstelwerkzaamheden aan het 3e huis te verichten en eventueel ramen en deurkozijnen te maken. Een hoop werk voor mijn vader de aankomende tijd die het gelukkig erg leuk vindt om te doen en voor ons is het heerlijk als wij de volgende keer komen en er zijn weer een hoop klussen gedaan tijdens onze afwezigheid.


Voor vragen of informatie kun
je mailen naar: info@toscaneonline.nl


Het begint vorm te krijgen.