Het begin van ons avontuur

Na lang rondkijken is het er eindelijk van gekomen. Wij hebben een stukje grond gekocht in een dorpje Verzano genaamd, op nog geen kilometer afstand van het dorp Po waar mijn vader woonde. Omdat er zich een ouderwetse Italiaanse famielievete afspeelde, hebben wij uiteindelijk besloten in plaats van één stal het gehele stuk grond te kopen met twee vervallen stallen en een kastanjerokerij erop om meteen van alle familierechten af te zijn. Mijn vader fungeerde als intermediar gezien de familie onderling ruzie had en zij toch allen moesten tekenen bij de notaris. Voordat wij het wisten zaten wij bij de notaris om alle stukken te ondertekenen en de koop was rond. Nu zullen we dus drie oude gebouwen moeten verbouwen, restaureren in plaats van één. Dit was niet helemaal zoals wij het in de eerste instantie in gedachten hadden!

Eindelijk mochten we de sloten openbreken en beginnen met de rotzooi te ruimen. Wij willen graag beginnen met de verbouwing echter verbouwen mag nog niet zolang de plannen voor de verbouwing nog niet zijn ingediend bij de gemeente Fivizzano en de vergunningen nog niet zijn goedgekeurd. Als eerste gaat de zaag in de appelboom op het pleintje voor het huis. De boom belemmert het uitzicht en wij willen hier toch echt een terras van maken. Als tweede wordt een afdak tussen twee stallen weggehaald.
Er is informatie opgevraagd om electriciteit en gas aan te vragen want er was nog niets aangesloten op het stuk grond. Sterker nog er is nog niets aangelegd. Nu blijkt dat je geen electriciteit en gas aan kunt vragen als het pand nog niet bewoont wordt. Dat wordt dus moeilijk verbouwen zonder electriciteit. Gelukkig weet mijn vader de weg en heeft hij de grond en een huis aangemeld als werkplaats waardoor de aansluiting aangevraagd kon worden.
Mijn vader heeft het bestaande raam van één van de stallen meteen vergroot zodat wij straks een raam van ongeveer twee bij twee meter kunnen plaatsen met uitzicht over de vallei. Alle veranderingen die je aanbrengt moeten door een schoonheidscommissie goedgekeurd worden. Omdat Verzano in het natuurgebied ligt, wordt hier streng op toegezien. Onze Geometra weet gelukkig zijn weg binnen de gemeente wat altijd makkelijk is als je aan zo’n grote verbouwing begint.
Intussen zijn de bouwtekeningen door de Geometra ingediend en goedgekeurd door de gemeente van Fivizzano. De bouwvergunningen zullen nu door de Geometra aangevraagd worden en als deze binnen zijn kunnen wij van start gaan met de verbouwing.

Na anderhalve week werken aan de stallen zijn wij weer terug in Nederland. De voorbereidingen voor electriciteit en de aansluiting voor water zijn gemaakt.
Het was nog een hele klus de leidingen onder de weg door te krijgen maar de mannen hebben veel werk verricht. Het zijn zware klussen die niet direct zichtbaar zijn maar wel noodzakelijk om de boel op te bouwen straks. Verder is de vloer van het kastanjehuisje uitgehakt en zijn er behoorlijk wat grondwerkzaamheden verricht de afgelopen week. De boomstronken die nog in de grond stonden zijn uitgegraven, putten zijn uitgegraven vanwege wateroverlast etc. etc. Niet echt de leukste klussen om aan te pakken maar ja, het hoort wel bij de voorbereidingen. De aanvraag voor de bouwvergunning is goedgekeurd en deze kan opgehaald worden bij de gemeente Fivizzano.
Vooral niet vergeten de bouwvergunning zichtbaar op te hangen anders kun je een boete verwachten en een bouwstop van zeker vier weken. Het klinkt heel mooi een huis in Toscane Lunigiana, maar er zal nog heel wat werk verricht moeten worden.

Het weer was goed en het Toscaanse landschap begint weer mooi groen te worden. Natuurlijk ontbrak de goede verzorging van mijn vader niet. Hij wist ondanks het zware werk dat hij overdag verrichte iedere avond weer een heerlijke Italiaanse maaltijd op tafel te toveren. Intussen hebben wij, ondanks meerdere verzoeken aan het electriciteitsbedrijf, nog steeds geen electriciteit, wachten wij al maanden op de offertes van twee aannemers die al drie keer zijn langsgeweest om de situatie op te nemen. Dit geldt ook voor de timmerman die een offerte voor de deuren en de kozijnen zou verzorgen. Dat wordt dus stroom vragen bij de buren en zelf een slag harder werken. Wij gaan over op plan B want een beetje flexibiliteit is voor zo’n Toscaans project wel nodig.